Buddhista tanulmányok

Buddhista tanulmányok

International Network of Engaged Buddhists (INEB) – Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata

2023. február 12. - Nagy Szabolcs 321

 Megalapítása

1989-ben Sulak Sivaraksa és egy csoport, mely buddhista és nem buddhista gondolkodókból és társadalmi aktivistákból állt, Sziámban (Thaiföld) megalapította az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózatát (INEB). Az INEB autonóm szervezetként működik a bangkoki székhelyű Sathirakoses-Nagapradipa Alapítvány alatt. Az évek során a hálózat több mint 25 országból származó taggal bővült, Ázsiából, Európából, Észak-Amerikából és Ausztráliából, mind magánszemélyekkel, mind szervezetekkel. Ebből a sokféleségből a társadalmilag elkötelezett buddhizmusnak egy olyan értelmezése alakult ki, amely a buddhizmus gyakorlását integrálja a társadalmi cselekvéssel egy egészséges, igazságos és békés világért.

Jövőkép és célkitűzések

  1. Elősegíteni a buddhista és vallásközi társadalmi akciócsoportok közötti megértést, együttműködést és hálózatépítést.
  2. Információs forrásként működni a társadalmi problémákkal kapcsolatos területeken.
  3. Elősegíti a buddhista értékeken és gyakorlatokon alapuló konferenciákat, oktatást és képzést, amelyek támogatják és erősítik a társadalmilag aktív egyéneket és csoportokat.

Az INEB gyakorlata az elkötelezett buddhizmusban

Az INEB különlegessége, hogy autonóm és meglehetősen anarchikus hálózati struktúrája az emberi kapcsolatokat és a közös értékeket helyezi előtérbe a szervezeti struktúrával és ideológiával szemben. A bangkoki titkárság nem diktál hivatalos ideológiát vagy politikát a hálózatnak, hanem inkább arra törekszik, hogy a hálózat ismereteit és megértését a lehető legjobban terjessze a hálózat egészén. A Kalyanamitra ("spirituális barátság") az INEB legalapvetőbb értéke és gyakorlata.

Nem a politikai programok sorozata, hanem az érző lényekkel való mélyebb kapcsolat és a szenvedés leküzdéséért folytatott közös törekvés miatt jöttünk össze. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a kétévente megrendezésre kerülő konferencia a legfontosabb szervezeti platformunk és eszközünk arra, hogy összehozzuk az embereket, hogy meghallgassuk a leginkább perifériára szorult népek szenvedésének el nem mondott történeteit.

Sok tagunk szélsőséges helyzete azt jelenti, hogy munkánk és teljesítményünk inkább a kalyanamitra szolidaritásából, sem mint pénzügyi vagy politikai támogatás formáiból kell, hogy származzanak. Ez az alap vezeti a hálózatot a szenvedés strukturális és kulturális gyökerei iránti elköteleződéshez és szembesüléshez, ami a társadalmilag elkötelezett buddhizmus egyedi jellemzője. Az INEB társadalmi elkötelezettsége magában foglalja a személyességet (a kritikus önvizsgálat és a spirituális gyakorlat révén), a közösséget (a szenvedés kritikus vizsgálatán és az az iránti elköteleződésen keresztül), és a személyek közötti kapcsolatot (a saját közösségekben a másokkal való napi gyakorlás kritikus megalapozásán keresztül, amely áthidalja az egyén és a társadalom közötti szakadékot).

Az INEB munkájának középpontjában nem a buddhizmus népszerűsítése és dicsőítése áll, hanem a szenvedés legyőzése a Dharma gyakorlásán keresztül, ami azt jelenti, hogy szolidaritást kell teremteni a más vallásokból és a szociális munka más területeiről származó, hasonló értékeket valló egyénekkel és csoportokkal. Ily módon az INEB soha nem tágított az erőszakmentes elkötelezettségétől és a pozitív társadalmi fejlődés szorgalmazásától.

Aggasztó szociális kérdések és elkötelezettség

Az INEB filozófiája és gyakorlata a Gótama Buddha által megfogalmazott együttérzésen, társadalmi igazságosságon, erőszakmentességen és együttélésen alapul. Az alapvető küldetés a szenvedéssel való szembenézés és annak megszüntetése a Négy Nemes Igazság által vezérelt elemzés és cselekvés segítségével.

A tevékenységek a következő területekre összpontosítanak:

  • Általános konferenciák
  • Béketeremtés és megbékélés
  • Emberi jogok és társadalmi igazságosság
  • Alternatív oktatás
  • Nemek közötti egyenlőség és a nők szerepvállalásának erősítése
  • Buddhista közgazdaságtan
  • Alternatív fejlesztés
  • Környezetvédelem és éghajlatváltozás
  • A buddhista intézmények reformja és újjáélesztése
  • Ifjúsági és spirituális vezetésfejlesztés
  • Buddhista művészet
  • Vallásközi/vallási párbeszéd és együttműködés

Média/Szakmai kapcsolatok és kiadványok

Az INEB maximalizálja a hatékony kommunikációt a hálózat felé a weboldalán keresztül, ahol minden aktuális programját, valamint tagjainak és partnerszervezeteinek tevékenységét is közzéteszi. Facebook-oldallal is rendelkezik. Az interneten kívül az INEB évente háromszor kiadja a Seeds of Peace magazint, amely kritikát fogalmaz meg a modern társadalomról, valamint javaslatokat tesz egy emberibb és élhetőbb világra. Egyéb kiadványai között számos könyv és egyéb nyomtatott anyag szerepel.

Részvétel

Az INEB üdvözli az új tagokat. Bárki taggá válhat, buddhista és nem buddhista egyaránt, amennyiben közös az érdeklődésük a társadalmi kérdések iránt, és valóban hozzá akarnak járulni az együttérzéssel való adakozás (dána) szellemében. Ötven amerikai dollár éves adománnyal az új tagok megkapják az INEB Seeds of Peace magazinját. Az INEB egy nonprofit, nem kormányzati szervezet, amelynek programjait külső adományozók és alapítványok finanszírozzák. A Titkárság irodája kizárólag az egyének, csoportok, szervezetek és regionális hálózataink nagylelkűségére támaszkodva működik. Nagyra értékelnénk az INEB munkájának további előmozdítását szolgáló adományát vagy dána-ját. Ha szeretne taggá válni vagy adományt nyújtani, kérjük, lépjen kapcsolatba a Titkársággal - secretariat@inebnetwork.org.

https://www.inebnetwork.org/

A bejegyzés trackback címe:

https://buddhista-esszek.blog.hu/api/trackback/id/tr8618047520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása