Buddhista tanulmányok

Buddhista tanulmányok

Nemzetközi hírek 2023.03.18. - Elkötelezett buddhizmus

2023. április 15. - Nagy Szabolcs 321

A Foundation of His Sacred Majesty (FHSM) eredményei

A szociálisan elkötelezett buddhista nonprofit szervezet, a Foundation of His Sacred Majesty (FHSM) új híreket osztott meg az Indiában folyó szociális tevékenységéről, ahol számos programot folytat, amelyek célja a társadalmilag marginalizált és gazdaságilag hátrányos helyzetű közösségek támogatása és megerősítése.

„Alapítványunk legutóbb több mint 120 nőt képzett ki Tamil Naduban, hátrányos helyzetű és marginalizált közösségekből – olyan nőket, akik közvetlenül vagy közvetve a munkaerő-kizsákmányolás áldozatai voltak” – mondta el a BDG-nek az FHSM elnöke, Rev. Gauthama Prabu.

A buddhista Tzu Chi Alapítvány együttérzést és segítséget nyújt 36.000 családnak Törökországban

A tajvani székhelyű globális jótékonysági és humanitárius szervezet, a buddhista Tzu Chi Alapítvány bejelentette, hogy a Törökország déli részén és Szíria egyes részein bekövetkezett hatalmas földrengések áldozatainak nyújtott segélyakciói eddig 36 314 érintett családot értek el.

Több mint 20 ember meghalt a mianmari hadsereg buddhista kolostor elleni támadásában

A válságra válaszul az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata a kaliforniai Berkleyben működő Clear View Projecttel közösen nemzetközi felhívást tett közzé a katonai junta árnyékában élő buddhista szerzetesek és apácák sürgős humanitárius megsegítésére.

Megjelent az Európai Buddhista Unió (EBU) magazinjának új száma melynek témája az ÖKODHARMA

„A mai híreket olvasva többek között reménytelenek és szomorúak lehetünk. Kétségtelen, hogy az emberiség történetének legveszélyesebb időszakát éljük. Az ökológiai válság az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a világnak szembe kell néznie. Mivel a buddhizmus mindig is az ébredésről szólt, reméljük, hogy ez a szám segít új módon felébredni, enyhíteni a fájdalmat és a reménytelenséget, és meglátni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a buddhista tanítások és értékek segíthetnek a válságra való reagálásban. Ezért szerettük volna tavaszi számunkat ennek a rendkívül fontos témának, az ökodharma témájának szentelni.” – Emilia Raunio, főszerkesztő, az EBU Tanácsának tagja

Vita az Elkötelezett Buddhizmusról a Journal of Buddhist Ethics oldalán

„A Journal of Buddhist Ethics legújabb számában Christopher Queen és Sallie B. King két cikke is megjelent, amelyek az elkötelezett buddhizmus árnyalatait és szókincsét vitatják meg. Ezek válaszok Donna Lynn Brown cikkére, a „Beyond Queen and King: Democratizing 'Engaged Buddhism'” (Journal of Buddhist Ethics Vol. 30, 2023).

Christopher Queen és Sallie B. King úttörők voltak az elkötelezett buddhizmus tanulmányozásában. Hozzájárulásuk az elkötelezett buddhizmussal foglalkozó tudományossághoz monumentális.

[…] Az alapvető nézeteltérés abban áll, hogy az elkötelezett buddhizmus vagy egy etikai kategória (King és Queen), vagy magában foglalhat olyan gyakorlatokat és ideológiákat, amelyek egészségtelen és erőszakos, etnocentrikus és nacionalista buddhista viselkedést támogatnak (Brown és Fuller).” – Paul Fuller

A bejegyzés trackback címe:

https://buddhista-esszek.blog.hu/api/trackback/id/tr2818103134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása