Buddhista tanulmányok

Buddhista tanulmányok

Nemzetközi hírek 2023.04.15. - Elkötelezett buddhizmus

2023. április 15. - Nagy Szabolcs 321

India első ízben ad otthont a globális Buddhista Csúcstalálkozónak, melyen vezető tudósok és mesterek vesznek részt

India ad otthont jövő héten Újdelhiben a globális Buddhista Csúcstalálkozónak, amely az első ilyen esemény az országban. Az április 20-21-én megrendezésre kerülő kétnapos találkozóra a világ minden tájáról várják a buddhizmus vezetőit, akik a vallásnak a világ legégetőbb kihívásaira adott válaszaival foglalkoznak majd. Több mint 30 országból várhatóan mintegy 170 tengerentúli buddhista Dharma-mester vesz részt a megbeszéléseken.

A találkozó számos témára fog összpontosítani, többek között a Buddha-Dharma és a béke; környezeti válság, egészség és fenntarthatóság; a Nálanda buddhista hagyomány megőrzése és a Buddha-Dharma zarándoklat; az élő örökség és a Buddha-relikviák.

2023. április 22. a Föld Napja, ami egyben Zöld Tara napja is

A Buddha Weekly vezet végig bennünket a Zöld Tárá szimbólumának fontosságán.

Zöld Tara példájából inspirálódhatunk arra, hogy az év minden napján jobban odafigyeljünk bolygónkra és annak minden teremtményére. Tápláló, gondoskodó kezeit használhatjuk emlékeztetőül arra, hogy tisztelettel, szeretettel és gondoskodással bánjunk a Földdel. És használhatjuk bölcsességét, hogy segítsen nekünk olyan döntések meghozatalában, amelyek nem csak nekünk, hanem a jövő generációinak és a bolygó egészének javát szolgálják.

Az INEB SENS átalakító tanulási programja tartott diplomaosztó ünnepséget a 2023-as évfolyam számára

Az International Network of Engaged Buddhists (INEB) éves angol nyelvű School of English for Engaged Social Service (SENS) - egy három hónapos átalakító tanulási program, amely fiatal felnőtteket nevel és mentorál, mint közösségi vezetőket és az együttérző társadalmi változások előmozdítóit - április 8-án tartotta a 2023-as évfolyam diplomaosztó ünnepségét az INEB Wongsanit Ashram és képzési campusának zöldellő területén, Bangkok mellett.

Tiszteletreméltó Bhikkhu Sanghasena elbúcsúzott az MIMC ladakhi bentlakásos iskolájának végzős diákjaitól

Miután tavaly december óta számos találkozót és eseményt tartottak Indiában és Ázsiában a Mahakaruna Diwas 2023 ünnepség a globális együttérzésért elnevezésű kezdeményezés népszerűsítése érdekében - amely kezdeményezés célja, hogy a további globális katasztrófákat a cselekvő együttérzésen keresztül hárítsuk el -, a spirituális vezető és szociálisan elkötelezett buddhista szerzetes, tiszteletreméltó Bhikkhu Sanghasena, az észak-indiai Mahabodhi Nemzetközi Meditációs Központ (MIMC) spirituális igazgatója a múlt héten visszatért Ladakhba, ahol március 31-én a MIMC Devachan campusán a Mahabodhi Középiskola végzős diákjainak búcsúztató ünnepségén elnökölt.

"A buddhista értékek által vezérelt magas színvonalú oktatás biztosítása ezeknek a kedves gyerekeknek, akik az indiai Himalája marginalizált közösségeiből származnak, kiemelt prioritás volt a számos társadalmi-közéleti szolgáltatás között, amelyet tiszteletreméltó Bhikkhu Sanghasena igyekszik nyújtani" - osztotta meg a MIMC a BDG-vel. "Miután 12 éven át egy gyönyörű nagycsalád tagjaiként éltek, nagyon nehéz volt a diákoknak elhagyni a Devachan családot - sokan közülük nagyon elérzékenyültek, és könnyek folytak, amikor a diákok búcsút vettek egymástól és tanáraiktól".

Tizenkét új filmet díjaztak, amelyek az emberiség legjobb oldalát mutatják be

A Greater Good magazin, a Berkeley Egyetem Greater Good Tudományos Központjának kiadványa nemrégiben jelentette be az éves "Greater Goodies" díjazottjait, amelyek az emberi természet legjobb oldalát bemutató filmeket emelik ki. Idén 12 olyan filmet díjaztak, amelyek "az emberi erőt és erényt példázzák".

Ilyen és ehhez hasonló díjak kerültek kiosztásra: Hétköznapi áhítat díj, Pozitív Férfiasság Díj, Kedvesség-díj, Tudatos Természet Díj, Szolidaritási díj…

Dzongsar Khyentse Rinpócse kiemelte a kisebb felajánlások fontosságát a nőket sújtó szegénység körforgásának megtörésében

A Rinpócse által 1993-ban alapított Lotus Outreach International programjainak célja, hogy a lányok és nők képessé váljanak megtörni a szegénység körforgását, és javítani közösségük helyzetén, olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint az oktatás, az egészségügy és az emberkereskedelem.

A Lotus Outreach International elindította az 1000 kávé kampányt, mint adománygyűjtési kezdeményezést, hogy magánszemélyeket és közösségeket vonjon be a kambodzsai és indiai lányoknak szóló oktatási programjaik támogatásába. A kampány során összegyűjtött összegeket ösztöndíjakra, iskolai felszerelésekre és egyéb oktatási forrásokra fordítják. A kampány elindítása óta sikeresen hívja fel a figyelmet az oktatás fontosságára a szegénység körforgásának megtörésében.

Az INEB megünnepelte az elkötelezett buddhizmus példaképének, Sulak Sivaraksának 90. születésnapját

Az International Network of Engaged Buddhists (INEB) tagjai nyilvános ünnepséget tartottak Thaiföldön, hogy tisztelegjenek alapítójuk és a globális szociálisan elkötelezett buddhizmus mozgalom tiszteletre méltó vezéralakja, Prof. Sulak Sivaraksa élete és öröksége előtt, aki márciusban ünnepelte 90. születésnapját.

Az 1993-ban és 1994-ben kétszer Nobel-békedíjra jelölt, 1995-ben pedig a svéd Right Livelihood Award (alternatív Nobel-díj) kitüntetettje, Sulak, aki március 27-én töltötte be 90. életévét, évtizedek óta fáradhatatlanul dolgozik az elkötelezett buddhizmus mozgalmának élvonalában, arra törekszik, hogy megerősítse az elnyomottakat, és eszközöket kínáljon az emberi társadalom radikális átalakításához, hogy egy igazságosabb, együttérzőbb világot teremtsen, amelyet a buddhista tanításokban gyökerező és a demokrácián, az igazságosságon és a kulturális integritáson keresztül megnyilvánuló társadalmi fejlődés modellje iránti spirituális elkötelezettség vezérel.

Patricia A. Price, a BGR igazgatóhelyettese köszönetet mondott a hagyatéki adományokért

„Önöknek és más támogatóknak köszönhetően humanitárius munkánk jóval túl fog nyúlni a mi életünkön!

Különösen hálásak vagyunk azoknak a barátainknak, akik úgy döntöttek, hogy kedvezményezettként neveznek meg minket a hagyatéki terveikben, és - ami a legfontosabb - akik megosztották velünk ezt az információt.”

A bejegyzés trackback címe:

https://buddhista-esszek.blog.hu/api/trackback/id/tr4618103142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása