Buddhista tanulmányok

Buddhista tanulmányok

Nemzetközi hírek 2023. december - Elkötelezett buddhizmus

2023. december 12. - Nagy Szabolcs 321

Vallásközi ima a világbékéért 2024

Az Egyesült Államok Buddhista Szövetsége (BAUS) mindenkit meghív az "Újévi vallásközi ima a világbékéért" című rendezvényre 2024. január 1-jén (hétfőn), újév napján. Délelőtt 10:00 órakor kezdődik. Az idei eseményre személyesen a Kuan Yin Hallban kerül sor.

Olyan vallási csoportok képviselői, mint például a buddhizmus, kereszténység, judaizmus, iszlám, hinduizmus, bahai, stb. képviselői, valamint helyi kormányzati tisztviselők lesznek jelen.

 

Az Európai Bizottság és a főképviselő elfogadta a "Nincs helye a gyűlöletnek: Európa egyesüljön a gyűlölet ellen" című közleményt – adta hírül az EBU (European Buddhist Union)

A közlemény cselekvésre szólít fel minden európait, hogy lépjen fel a gyűlölet ellen, és álljon ki a tolerancia és a tisztelet mellett.

Az elmúlt hetekben olyan jeleneteket láttunk Európában, amelyekről azt reméltük, hogy soha többé nem fordulnak elő. Európában riasztóan megnőtt a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények száma, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy a zsidó és a muszlim közösségek különösen érintettek, ezért ez a közlemény felvázolja a Bizottság által javasolt válaszlépések egyes elemeit, például a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem fokozását, a tudatosság növelését célzó oktatás előmozdítását és a kegyeleti helyek védelmét.

Az egyházakkal, vallási egyesületekkel, filozófiai és polgári szervezetekkel (melynek az EBU is része) folytatott #Article17 párbeszédet említi, mint a vallási és polgári közösségek közötti tolerancia fokozásának és a tisztelet előmozdításának módjait feltáró lehetőséget.

 

A Buddhist Global Relief (BGR) Ugandában is jelen van

A BGR egyik ugandai partnere a Béke Iskola. Az ugandai Bulegában található Béke Iskolát 2008-ban alapította az Uganda Buddhista Központ alapítója és apátja, a nagytiszteletű Bhikkhu Buddarakkhita azzal a céllal, hogy magas színvonalú kisgyermekkori nevelési programot biztosítson a helyi gyermekek számára. Ez a projekt tizenkét gyermek oktatását támogatja. Az iskola az ugandai nemzeti tanterv mellett mindfulness-alapú oktatást nyújt, és a buddhista értékeket tanítja: etika, együttérzés, bölcsesség, afrikai társadalmi értékek és kultúrák, kézművesség és nagylelkűség.

 

Acharn Yai buddhista apáca megkapta a The International Alliance for Women (TIAW) World of Difference Award díját az oktatás kategóriában.

A Dharmajarinee Witthaya School a BGR thaiföldi partnere, amely hátrányos helyzetű családokból származó lányokat oktat. Az iskola alapító-igazgatója, Acharn Yai buddhista apáca megkapta a The International Alliance for Women (TIAW) World of Difference Award díját az oktatás kategóriában. Ez az évente kiosztott, rangos díj világszerte olyan rendkívüli személyiségeket ismer el, akik hozzájárultak a nők gazdasági szerepvállalásának erősítéséhez. A Dhammajarinee vezetésével Acharn Yai nagymértékben hozzájárult több mint 4000 fiatal nő anyagi helyzetének javításához - akik ezáltal segítenek megtörni a generációs szegénység körforgását. A Dhammajarinee-ben a végzősök 90%-a főiskolára megy, és minden diák szakképzettséget tanul az önellátó, önálló jövő érdekében. Az iskolában mindenki hálás azért, hogy Acharn Yai-t ilyen jelentős elismerésben részesítették a három évtizeden át tartó fáradhatatlan munkájáért, amelyet a hátrányos helyzetű thaiföldi fiatal nők társadalmi-gazdasági helyzetének javítása érdekében végzett.

Az International Network of Engaged Buddhists (INEB) kiadta novemberi hírlevelét és visszatekintő videóját a 2023-as év kiemelkedő eseményeiről

Október 30. és november 8. között a Női Békeépítők Regionális Hálózata (Women's Regional Network of Peacebuilders) egy 10 napos oktatói képzésre (Training of Trainers, TOT) gyűlt össze a Nemzetközi Női Partnerség az Igazságosságért és Békéért (International Women's Partnership for Justice and Peace, IWP) támogatásával.

Az INEB Szangha a békéért elnevezésű szervezete november 10-12. között "A párbeszédben való szerepvállalás a konfliktusokkal szemben" címmel szervezett képességfejlesztési workshopot Chanchai Chaisukosol és Natha Dannonthadharm vezetésével.

Október 31. és november 3. között az INEB partnere, a VCIL (Vietnam Community of Independent Learners) adott otthont az Ökológiai Szövetség 2. Ázsiai Regionális Találkozójának (2nd Asia Regional Gathering of the Ecoversities Alliance) a vietnami Hoi Anban.

 

A Dalai Láma meghívást kapott a Nagy Buddhista Konferenciára (Major Buddhist Conference) Mumbaiban, miután az erőszakmentességet szorgalmazza a világügyekben

Ramdas Athawale, vezető dalit aktivista és India társadalmi igazságosságért és felhatalmazásért felelős minisztere a héten meghívta Őszentségét, a Dalai Lámát a "Dhamma Diksha" elnevezésű, a buddhizmusról szóló nemzetközi konferenciára, amelyet december 15-16-án rendeznek Mumbaiban.

A kétnapos konferencia Dr. B. R. Ámbédkar, a jogtudós és dalit aktivista életére és munkásságára emlékezik, aki 1956. október 14-én Nagpurban áttért a buddhizmusra. Dr. Ámbédkar azt tervezte, hogy még abban az évben megszervezi a Dhamma Diksha-t - egy nagy buddhista beavatási szertartást -, de december 6-án elhunyt, mielőtt ez megvalósulhatott volna.

Az NDTV indiai médiatársaság azt közölte, hogy a tibeti spirituális vezető részt vesz az idei eseményen: "A Dalai Láma mellett Srí Lanka miniszterelnöke, Dinesh Gunawardena, Srettha Thavisin thaiföldi miniszterelnök, Kesang Wangmo Wangchuk bhutáni hercegnő, valamint kambodzsai, vietnami, thaiföldi és más országok buddhista vezetői is részt vesznek az eseményen." (NDTV)

 

Reményt építeni Nepálban: Tzu Chi előregyártott osztálytermei

A nepáli Rimna faluban, ahol a novemberi földrengés iskolákat döntött romba, a Tzu Chi önkéntesei küldetést teljesítenek. A Tzu Chi a tél beállta előtt versenyt fut az idővel a súlyosan érintett Bheri és Aathbiskot területeken, ahol két általános iskola építésén dolgozik. Jelenleg tizenhat előre gyártott tanterem készült el, amelyek biztonságos környezetet biztosítanak a gyermekek számára, hogy folytathassák tanulmányaikat.

Az út egy ígérettel kezdődött: biztonságos menedéket nyújtani a tanulóknak a tanuláshoz. A Lumbiniből szállított előregyártott anyagok nemcsak a gyakorlati támogatást szimbolizálják, hanem a Tzu Chi szeretetének és áldásainak melegét is hordozzák.

 

95 éves korában elhunyt a szociálisan elkötelezett buddhista és Soka Gakkai-vezető Ikeda Daisaku

Az úttörő buddhista filozófus, pedagógus, író és békeaktivista Ikeda Daisaku, aki 1960-79 között a Soka Gakkai buddhista mozgalom harmadik elnöke volt, és a Soka Gakkai International (SGI) alapító elnöke, november 15-én otthonában halt meg, életének 95. évében.

Ikeda nagy szerepet játszott abban, hogy a Soka Gakkai révén a buddhista gondolkodás világszerte elterjedt, és a társadalmilag elkötelezett buddhista mozgalom befolyásos vezetője volt.

 

Az FHSM buddhista nonprofit szervezet támogatja a szemrák által érintett hátrányos helyzetű gyermekeket

A szociálisan elkötelezett buddhista nonprofit szervezet, a Foundation of His Sacred Majesty (FHSM), nemrégiben tájékoztatott a szemrákban szenvedő, hátrányos helyzetű gyermekek támogatására irányuló kezdeményezéséről a dél-indiai Hyderabad városában. A program csak egyike az FHSM által fenntartott számos projektnek, amelyek célja a társadalmilag marginalizált és gazdaságilag hátrányos helyzetű közösségek támogatása és megerősítése.

"A 2023-as pénzügyi évben 462 kedvezményezettet támogatnak kemoterápiás kezelésben, akiket olyan tekintélyes kórházakban kezeltek sikeresen, mint a Hyderabadban található Szemészeti Központ és a L. V. Prasad Szemészeti Intézet" - mondta el a BDG-nek az FHSM elnöke, Rev. Gauthama Prabu.

 

Az INEB fiatal vezetőket nevel a tajvani Fiatal Bódhiszattva Programmal

Az International Network of Engaged Buddhists (INEB) nemrégiben tartotta éves Nemzetközi Fiatal Bodhisattva Programját, egy kéthetes tapasztalati-tanulási kezdeményezést fiatal vezetők és társadalmi aktivisták számára "Spirituális megújulásért és társadalmi átalakulásért" témában. Az október 31. és november 13. között tartott program a tajvani Hongshi Buddhista Főiskolával együttműködve zajlott, 13 országból 25 résztvevővel.

"Az INEB által a Buddhista Hongshi Főiskolával közösen létrehozott Nemzetközi Fiatal Bodhiszattva Program célja, hogy fejlessze a fiatalok önbizalmát, képességeit és elkötelezettségét a társadalmi és spirituális átalakulás iránt" - osztotta meg az INEB a BDG-vel. "Ez a szerető kedvesség és az együttérzés értékeire összpontosító expozíciós program a fiatalok számára, hogy megismerjék az ázsiai, különösen a tajvani társadalmi szerepvállalást."

A bejegyzés trackback címe:

https://buddhista-esszek.blog.hu/api/trackback/id/tr7818279397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása