Buddhista tanulmányok

Buddhista tanulmányok

Fo Guang Shan (FGS) – Buddha fényhegye

2023. február 12. - Nagy Szabolcs 321

Bemutatása

A Fo Guang Shan egy nemzetközi kínai mahāyāna buddhista szervezet és szerzetesrend tajvani székhellyel, amely a humanista buddhizmust gyakorolja. Központja, a Fo Guang Shan kolostor Tajvan legnagyobb buddhista kolostora. A szervezet egyben Tajvan egyik legnagyobb jótékonysági szervezete is. A szervezet világiak részére fenntartott megfelelője Buddha's Light International Association (BLIA – Buddha Fénye Nemzetközi Egyesület) néven ismert.

A rend a humanista buddhizmust népszerűsíti és a kínai buddhizmus modernizálására tett erőfeszítéseiről ismert, 1967-ben alapította a napokban eltávozott Tiszteletreméltó Hsing Yun mester (1927-2023). Híres továbbá a technológia alkalmazásáról, templomai gyakran a legmodernebb berendezésekkel vannak felszerelve. Hsing Yun a Fo Guang Shan-ról azt állította, hogy az „a kínai buddhizmus mind a nyolc iskolájának összeolvadása.” A Fo Guang Shan rendnek van egy oktatási intézménye, a Fo Guang Egyetem, amely alap- és posztgraduális képzéseket kínál mind buddhista tanulmányok, mind világi területeken.

Tajvanon a Hsing Yun-t a "Négy Mennyei Király" egyikeként emlegetik, a Fo Guang Shan pedig a tajvani buddhizmus "Négy Nagy Hegyének" vagy négy nagy buddhista szervezetének egyikének számít, a Dharma Drum Mountain, Tzu Chi, és a Chung Tai Shan mellett.

Története

1967-ben Hsing Yun több mint 30 hektárt vásárolt a Kaohsiung megyei Dashu településen, ahol egy kolostor építését tervezte. Az alapkő letételére 1967. május 16-án került sor.

Ezt követően a Fo Guang Shan számos építkezésbe kezdett, egyetemi épületek, szentélyek, kolostorok, idősek otthona és egy temető is felépítésre került. 1975-ben szentelték fel Fo Guang Shan ikonikus, 36 méter magas Amitābha Buddha-szobrát. 1981-ben, 15 évvel a megalapítása után felépült a Nagy Hősök Csarnoka. Ez idő alatt számos más Fo Guang Shan templom is épült a rend anyakolostorán kívül.

1997 májusában Hsing Yun bejelentette, hogy lezárja Fo Guang Shan hegyi kapuját a nagyközönség előtt. A kolostor bezárását azzal indokolta, hogy a szerzetesek számára megteremtse a buddhista gyakorlatukhoz szükséges zárt légkört. Ezzel együtt sok másik kínai kolostor is bezárta kapuját ugyanezen okból. 2000 végén a Kínai Köztársaság akkori elnöke, Chen Shui-bian és a kaohsziungi kormánytisztviselők meglátogatták Fo Guang Shan-t, és elhozták választóik kívánságát, hogy Fo Guang Shan nyissa meg újra kapuját. Alapos megfontolás után a Fo Guang Shan bizonyos mértékig újra megnyitotta a kolostort a nyilvánosság számára helyet biztosítva a Tiszta Föld buddhizmus gyakorlására. Azon túl, hogy a központja a legnagyobb kolostor Tajvanon, több mint 300 alintézményből álló hálózattal rendelkezik Tajvan-szerte.

A 2010-es években a Fo Guang Shan megkezdte tevékenységét Kínában is, de a buddhista propaganda helyett inkább a jótékonyságra és a kínai kultúra újjáélesztésére összpontosított, hogy elkerülje a konfliktust a Kínai Kommunista Párttal, amely ellenzi a szervezett vallást. A Fo Guang Shan jelenléte Kínában Xi Jinping elnöksége alatt nőtt meg, miután ő programot indított a hagyományos kínai vallások újjáélesztésére.

2017-ben a rendnek több mint 1000 szerzetese és szerzetesnője volt, és több mint egymillió követője világszerte. Ötven országban vannak intézményei.

2023. február 5-én Hsing Yun alapító mester 95 éves korában elhunyt a tajvani Kaoshiungban lévő rezidenciáján.

Célok

A Fo Guang Shan céljai a humanista buddhizmus elveinek előmozdítása, valamint a béke és harmónia elősegítése a világ minden népe között. Az alapító, Tiszteletreméltó Hsing Yun mester vezette ezt a törekvést oktatási lehetőségek biztosításával, kulturális rendezvények szponzorálásával, közösségi szolgálatban való részvétellel, valamint a bölcsesség és együttérzés buddhista útjáról szóló széleskörű írásokkal és tanításokkal. Tiszteletreméltó Hsing Yun mester hangsúlyozta, nem kell „máshová mennünk”, hogy megtaláljuk a megvilágosodást, mert itt és most, ebben az értékes emberi születésben és ebben a világban megvalósíthatjuk valódi természetünket. Amikor megvalósítjuk az önzetlenséget, az örömöt és az egyetemességet, akkor a humanista buddhizmus alapeszméit gyakoroljuk. Amikor hitet, reményt, örömöt és szolgálatot adunk, minden lénynek és önmagunknak is segítségére vagyunk.

Tiszteletreméltó Hsing Yun mester, a Fo Guang Shan alapítója közel fél évszázada a humanista buddhizmus gyakorlatán keresztül a világ átalakítására fordította erőfeszítéseit. Emlékeztetett minket arra, hogy világunk átalakításához aktívan részt kell vennünk benne. „A közösség meghaladja az egyént” – mondta – „és ezáltal a lehető legátfogóbb módon kiteljesíti az egyéniséget.” Bárhová ment, arra bátorította az embereket, hogy egyesítsék a helyi és a globális közösségeket a teljes egyenlőség, az öröm és a tökéletes béke világában.

Célja a humanista buddhizmus népszerűsítése volt világszerte a négy alapelv alapján:

  • A buddhista tanítások terjesztése kulturális tevékenységeken keresztül.
  • A tehetségek nevelése az oktatáson keresztül.
  • A közösségek javának szolgálata jótékonysági programokon keresztül.
  • Az emberi szívek és tudatok megtisztítása a buddhista gyakorlatokon keresztül.

Szociális és orvosi programok

Buddha szerető kedvességről szóló tanítása és a világ szenvedéstől való megszabadításának szándéka alapján a Fo Guang Shan Együttérzés Alapítvány a fő kolostorban ingyenes orvosi ellátással, valamint a távoli falvakba küldött mobil klinikákkal segíti a szegényeket, betegeket és hajléktalanokat. Az éves segélyakció keretében ruházatot és élelmiszereket oszt szét a vidéki szegények között. Ösztönzi a befogott élőlények szabadon engedését és támogatja a szervadományozást. Az Együttérzés Alapítványnak olyan létesítményei vannak, amelyek a születéstől az öregségen át a betegségig és a halálig mindenről gondoskodnak. A Tatzu Gyermekotthont a Tajvanról és más országokból származó rászoruló és árva gyermekek számára hozták létre. A konstruktív gondolkodás, az önbecsülés és a pozitív megbecsülés ápolása fontos szerepet játszik e gyermekek mindennapi nevelésében. A Fo Guang Shan Nyugdíjas Otthont azért hozták létre, hogy békés és nyugodt környezetet biztosítson a nyugdíjas hívek számára, míg a Lan Yang Idősek Otthona az elmúlt 30 évben több mint 820 krónikusan beteg és nincstelen 70 év feletti idős embernek adott menedéket.

Oktatási programok

A Fo Guang Shan oktatási programjai között négy buddhista főiskola, két tajvani és egy egyesült államokbeli egyetem található. A kínai buddhista kutatóintézet négy különálló részlegre oszlik; egy-egy főiskola férfiaknak és nőknek, egy nemzetközi és egy angol buddhista tanulmányok részleg. A tandíjat és a szállást a Fo Guang Shan ingyenesen biztosítja. A számos főiskola és egyetem mellett a Fo Guang Shan egy középiskolát is működtet Tajpejben, amely a középiskolások számára rendszeres tananyagot biztosít, valamint bölcsődéket, óvodákat és vasárnapi iskolákat a gyermekek számára.

Fo Guang Shan buddhista gyakorlat

A Buddha, az ország, a szülők és minden élőlény iránti hála érzése alapján a Fo Guang Shan-ban élő szerzetesek és sok világi hívő naponta 5:30-kor kelnek fel, hogy a reggeli kántálás és leborulás szertartásain részt vegyenek. Ezenkívül gyakran tartanak egynapos, háromnapos vagy hétnapos elvonulásokat a Fo Guang Shan-hoz kapcsolódó meditációs központokban szerzetesek és világiak számára egyaránt.

Az év folyamán rendszeres, ütemezett és különleges szertartásokat tartanak, többek között az Amitábha, Bhaisadzsja-guru, Sákjamuni Buddha születésnapja, a Nagy Együttérzés kántálása és a Békés Lámpások Fesztiválja szertartásokat. Az ezekhez kapcsolódó recitációs és oktatási programok segítik a résztvevőket a buddhizmus szorgalmas gyakorlásában, az fegyelmezett magatartás művelésében, a jóindulat gyökereinek megalapozásában és a bölcsesség megteremtésében. Emellett gyakran szerveznek zarándoklatokat Fo Guang Shan-ba a világ minden tájáról. E látogatások során a hívők Dharma-előadásokat és buddhista tanításokat kapnak a belső spirituális átalakulás elérésének reményében.

A Fo Guang Shan jelmondatai

Buddha fénye ragyogjon a tíz irányba! A Dharma folyamatosan áradjon az öt nagy kontinens felé!

Fo Guang Shan és a BLIA négy verse

A kedvesség, az együttérzés, az öröm és a kiegyensúlyozottság járja át az összes világot!

Ápoljuk és építsük a kapcsolatokat, hogy minden lény javát szolgáljuk!

A Csan, a Tiszta Föld és a rendszabályok ösztönözzék az egyenlőséget és a türelmet!

Alázatunk és hálánk adjon teret a nagy fogadalmaknak!

 

https://www.fgs.org.tw/en/

fgs_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://buddhista-esszek.blog.hu/api/trackback/id/tr6318047534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása